Firma ji dostala za to, že v červenci kvůli havárii močůvkou znečistila a otrávila Nítkovický a Litenčický potok a také rybník v Nemochovicích na Vyškovsku, ve kterém uhynulo několik stovek kilogramů ryb.

„K úniku došlo v důsledku poruchy plastového potrubí pro odvod hnojůvky z hnojiště do jímky ve středisku živočišné výroby Nítkovice. Únik asi deseti metrů krychlových hnojůvky a senážních šťáv pak způsobil ve vodních tocích a v rybníku organické znečištění a úhyn zhruba šesti set kilogramů ryb. Závadné látky se dostaly až do vzdálenosti čtyř kilometrů od zdroje," upozornil Jindřich Mikeš, ředitel Oblastního inspektorátu ČIŽP Brno.

Přestože družstvo inkriminovanou závadu ihned odstranilo a pustilo navíc do potoka velké množství čisté vody, aby se koncentrace zředila, negativní vliv se podle odborníků může projevit až později a nemusí být tak jednoznačně prokazatelný jako u uhynulých ryb.

„Za rybník už se ale podle inspektorů závadné látky nedostaly v koncentraci, která by mohla ohrozit kvalitu vody a živé organismy," dodala mluvčí ČIŽP Radka Burketová.

Vedení obce Nemochovice vyčíslilo škody na uhynulé rybí obsádce na zhruba 73 tisíc korun. V praxi nicméně z pokut uložených inspektory jde polovina do Státního fondu životního prostředí, druhá pak do rozpočtu obce, na jejímž území došlo k porušení zákona. K porušení předpisů došlo v tomto případě v Nítkovicích, takže peníze získají právě tam, což mrzí starostu Nemochovic Lubomíra Hofírka.

„Otrávená voda páchala škodu zejména u nás. Dál po proudu už se naředila, bohužel náš rybník byl první na řadě. To, že peníze půjdou jinam, mě zarazilo," řekl už dříve Deníku. Podle mluvčí ČIŽP však viník bude muset uhradit i škodu, která vznikla Nemochovicím.

Předseda představenstva morkovického družstva Josef Uchytil chybu už před časem uznal. „S poškozenými jsme v kontaktu. Močůvka unikla naší vinou, škody uhradíme. I Nemochovicím," potvrdil.

Tamní starosta si ale postěžoval, že na zhruba čtyřkilometrovém úseku včetně nemochovického rybníka chyběl život ještě v polovině srpna.

„Žádné ryby jsem od té doby neviděl. Zarybňovat chceme začít na podzim, zatím je ovšem všechno mrtvé. Zmizel také pár čápa černého, dokonce i bobři jsou pryč. Nevím, jak jsou odolní, ale buď přesídlili jinam, nebo je močůvka také otrávila," uzavřel nemochovický starosta.