Stranám by totiž jinak hrozilo snížení příspěvku na získané mandáty o zhruba třicet procent. Podle politiků z Kroměřížska ale není stanovení kvót rozhodně dobrou cestou, jak podíl žen v politické sféře zvýšit. „Cítím to opravdu jako urážku," zlobí se například starostka Kroměříže Daniela Hebnarová (ODS).

Kromě postu starostky zastává funkci krajské zastupitelky, politika jí není cizí už deset let. Ženy se podle ní dokážou uplatnit i bez stanovených kvót.

„Jsme schopné seberealizace v jakémkoliv oboru, tedy i v politice," myslí si Daniela Hebnarová.

Obdobný názor sdílí také starostka Chropyně Věra Sigmundová (ČSSD), která je rovněž členkou krajského zastupitelstva. Ženské zastoupení v politice je podle ní malé, s návrhem volební novely však nesouhlasí.

„Z návrhu kvót příliš nadšená nejsem. Dosadit ženy na kandidátní listiny jen proto, aby strana nepřišla o příspěvek, mi přijde zbytečné. Ženy, které chtějí, se v politice angažují," tvrdí i starostka Chropyně, která má za sebou osm let působení na postu radní, rok místostarostky a dosavadní tři jako starostka města.

Více ženského citu by však podle ní česká politika potřebovala.

„Nemáme to typické mužské ego. Ženy dokážou argument protikandidáta lépe takzvaně strávit. Myslím, že dokážou být více nad věcí," domnívá se Věra Sigmundová. Také poslakyně Marie Pěnčíková (KSČM) se se svými kolegyněmi shoduje. O politiku je podle ní mezi ženami všeobecně menší zájem kvůli rodinnému životu.

„Rozhodně jsem pro větší zastoupení žen v politice. Nicméně si nejsem jistá, jestli je toto zrovna dobrá cesta řešení," konstatovala Marie Pěnčíková s tím, že ženy vnášejí do politiky kultivovanost a jiný přístup k věci.

Podle kroměřížského zastupitele Pavla Motyčky (KDU-ČSL), který působí také jako krajský zastupitel, by se měla změnit především celá politická kultura, aby se ženy do této sféry zapojily.

„Jsem pro větší zastoupení, to určitě. Myslím si ale, že jakákoliv regulace nebo pozitivní diskriminace by k ničemu nevedly," domnívá se Pavel Motyčka s tím, že ženy by se měly v tomto směru více angažovat. „V chladné a racionální politice chybí určitý emocionální rozměr," tvrdí.

Z mužského pohledu hodnotí situaci podobně také senátor a místostarosta Kroměříže Miloš Malý (ČSSD).

Sociální demokracie se v Kroměříži podle něj s nedostatkem žen nikdy nepotýkala. „Vždy jsme ctili pravidlo, že musíme mít na prvních deseti místech alespoň polovinu žen. Tak to vždycky bylo, aniž se jednalo o psané pravidlo. Ženy jsou schopny se prosadit i bez kvót," upozornil Miloš Malý.

Sám se svými kolegyněmi o návrhu novely diskutoval. Stejně jako další političky oslovené redakcí Deníku se s novinkou prý neztotožňují.

„Některé vystoupily s tím, že je to uráží. Připadají si tím být stavěny do pozice méněcenných. Doktorka Sehnalová (kroměřížská europoslankyně) je jasným příkladem toho, že se lze prosadit i bez kvót," uzavřel senátor.