Podle premiéra Bohuslava Sobotky ČSSD nedopustí privatizaci veřejných služeb, zajistí bezpečnost a dostupné zdravotnictví, školství i sociální služby.

„Program na kterém jsme se dohodli, mluví o tom, co chceme udělat v tak konkrétních věcech, jako je zdravotní péče, doprava, sociální péče. Jde o otázky, které naše občany bezprostředně zajímají," řekl Lubomír Zaorálek novinářům na tiskové konferenci.

Premiér Bohuslav Sobotka zmínil také hospodářský růst, který podle něj musí zvýšením své životní úrovně pocítit i lidé. Premiér zrekapituloval chystaný nárůst platů lékařů a zdravotních sester, učitelů i dalších zaměstnanců veřejného sektoru. Nutná je podle něj i změna systému valorizace penzí.

„Chceme, aby příští rok byla valorizace penzí alespoň 200 korun v průměru, proto jsme podpořili zvýšení příspěvku na péči a budeme navrhovat další zvýšení i minimální mzdy, aby byla alespoň 11 tisíc hrubého a to od 1. ledna příštího roku. To jsou všechno impulsy, kterými chceme nastartovat větší růst přijmu domácností," dodal Bohuslav Sobotka.

ČSSD se také vymezila proti koaličnímu partnerovi hnutí ANO, který by měl být ve volbách jejím největším soupeřem.

„Myslíme si, že stát, kraje a obce jsou společenství lidí. Nejsou a nesmí se stát pouze firmou nebo firemní divizí Agrofertu. To je základní poselství, které jsem jménem hejtmanů dnes předložil na naší programové konferenci. Jasně jsme se vymezili proti tomu, aby došlo k privatizace klíčových veřejných služeb," řekl jihomoravský hejtman a předseda Asociace krajů ČR, Michal Hašek.

Premiér Bohuslav Sobotka také připomněl, že ČSSD z minulých voleb v roce 2012 obhajuje jedenáct postů z celkových třinácti hejtmanů.

„Pro nás je důležité, abychom uspěli v co největším množství krajů. Pokud lidé chtějí, aby se zabránilo privatizaci krajských funkcí a služeb, nemocnic, aby se zlepšila mzdová situace lidí, kteří pracují ve veřejných službách, ve školství, zdravotnictví nebo sociální péči, tak je potřeba, aby byla sociální demokracie silná," pokračoval premiér.

Doplnil, že sociální demokracie kandiduje ve všech třinácti krajích. Její kandidáti do senátu se pak utkají se svými protivníky ve všech sedmadvaceti obvodech, dvě kandidatury mají sociální demokraté dohodnuté společně se stranou zelených.