Operační důstojník pak vyhlásil poplach jednotkám ze stanic Morkovice-Slížany i Kroměříž a dobrovolným hasičům ze Zdounek a Morkovic. Do akce vyjely tři cisterny a jeden automobil výškové techniky," vyjmenoval za krajské hasiče Roman Žemlička s tím, že jedna cisterna měla během jízdy poruchu a k požáru nakonec nedorazila.

U domu hasiči zjistili, že na venkovní terase v patře rozestavěného rodinného domu hoří hydroizolační lepenka. „Plameny už olizovaly vstupní dveře na terasu a dřevěnou nosnou konstrukci střechy. Hasiči se na terasu dostali po nastavovacím žebříku a plameny uhasili jedním vysokotlakým proudem vody," popsal mluvčí.

Upozornil, že za poškozenými plastovými dveřmi stála desetikilová tlaková nádoba s propanem, kterou hasiči vynesli mimo objekt. „Po uhašení plamenů s termokamerou provedli kontrolu teploty stavebních konstrukcí a zjišťovali možná skrytá ohniska hoření,ů dodal Roman Žemlička.

Na místo přijel také vyšetřovatel hasičů a policie. „Majitel vyšetřovateli sdělil, že na podlaze terasy provedl penetraci. Po jejím dokončení chtěl natavovat pomocí hořáku s otevřeným ohněm lepenku. Při přiblížení hořáku k lepence ale došlo k plošnému hoření penetrace a lepenky. Šíření požáru bylo tak rychlé, že majitel byl rád, že se ve zdraví dostal mimo plameny," podotkl mluvčí hasičů.

Vyšetřovatel podle něj tedy určil, že k požáru došlo nedbalostním jednáním při používání otevřeného ohně. „Škoda byla určena v předběžné výši 50 tisíc korun, včasnou reakcí byly ale uchráněny hodnoty ve zhruba desetinásobné výši," uzavřel Roman Žemlička.

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU