„Operační středisko ve Zlíně přijalo ve 12:10 hodin zprávu o požáru autobusu v Tovární ulici. Požární poplach byl vyhlášen profesionálním i dobrovolným hasičům a k požáru vyjely dvě automobilové stříkačky," konstatoval za krajské hasiče Roman Žemlička.

Řidič autobusu se spolu se zaměstnanci nedalekého servisu snažil oheň uhasit hned jedenácti práškovými hasicími přístroji. „Hasičům sdělil, že autobus zaparkoval z důvodu přestávky mezi jednotlivými jízdami, když si všiml vycházejícího kouře z motorového prostoru," poznamenal mluvčí.

Požár byl podle něj velmi intenzivní kvůli materiálům použitým uvnitř autobusu, plameny ale hasiči přesto zlikvidovali do dvanácti minut od ohlášení.

„Vyšetřovatel hasičů zjistil, že požár vznikl v motorovém prostoru. Jako příčinu vzniku určil závadu na elektroinstalaci autobusu," dodal Roman Žemlička s tím, že autobus byl pouze tři roky starý a financován z evropských fondů. Škoda byla předběžně stanovena na čtyři miliony korun.

Už dopoledne ale hasiči museli krotit také plameny na hospodářském stavení ve zdounecké místní části Cvrčovice.

„Na místo vyjely celkem čtyři cisternové stříkačky. Díky včasnému ohlášení požáru a rychlému dojezdu nebyly plameny zasaženy další objekty a hasiči dostali oheň pod kontrolu za dvacet minut od příjezdu na místo požáru," poznamenal Roman Žemlička.

Spolumajitelka stavby byla podle něj v šoku, a proto jí byla školeným týmem hasičů poskytnuta psychologická pomoc.

„Hasiči v průběhu hašení rozebírali střechu vynášeli ohořelé zbytky z objektu. Vyšetřovatel pak zjistil, že spolumajitelka prováděla pálení klestí v blízkosti objektu a při pálení vnikla jiskra do půdního prostoru, kde zapálila uskladněnou slámu a následně dřevěnou konstrukci střechy," podotkl mluvčí.

Jako příčina požáru byla tedy určena nedbalost dospělých při používání otevřeného ohně. Způsobená škoda byla předběžně stanovena na 50 tisíc korun, zásahem hasičů byl ale uchráněn majetek za dalších třicet tisíc.