VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Soutěž o nejlepší sýr vyhrála rožnovská Biofarma Horut

Celkem 27 vzorků sýrů se sešlo na 7. ročníku soutěže O nejlepší valašský sýr, která se konala v sobotu 8. července ve Spa hotelu Lanterna ve Velkých Karlovicích.

11.7.2017
SDÍLEJ:

Soutěž sýrů.Foto: Archiv Resortu Valachy

Své produkty sem přijeli předvést regionální výrobci z řad zástupců farem, ale i drobných zemědělců, kteří vyrábějí spíše pro sebe a své známé.

Vítězem se stala Biofarma Horut z blízkého Rožnova pod Radhoštěm, která patří k tradičním účastníkům a pravidelně také obsazuje některou z předních příček. Letos získala první místo za nízkotučný horský kravský sýr. Druhé místo obsadila Anna Vašutová a třetí Barbora Kováříková, obě z Velkých Karlovic. „Celkově byla letos účast výrobců přímo z naší obce velmi hojná. Je potěšující, že se jejich práci ve Velkých Karlovicích daří,“ uvedla vedoucí Spa hotelu Lanterna Zuzana Vašutová.

V soutěži byly zastoupeny hlavně sýry kozí a kravské, v menší míře ovčí. "Ovčí sýry, ačkoliv měly na Valašsku v minulosti největší tradici, se v soutěži pro svou pracnost a menší výtěžnost z mléka objevují bohužel jen zřídka,“ dodala Zuzana Vašutová.

Soutěž se těšila také velkému zájmu návštěvníků. Ti mohli vedle poroty hlasovat, který sýr jim nejvíc chutná. V jejich hlasování zvítězil sýr Greyer, rovněž od Biofarmy Horut.

Právě Biofarma Horut patří k tradičním dodavatelům Spa hotelu Lanterna. Hosté mohou její sýry ochutnat k snídaním i v rámci stálého menu restaurace. Kuchaři ze sýrů připravují nejen předkrmy a hlavní jídla, ale i chutné dezerty. „Právě díky soutěži jsme kdysi Biofarmu Horut poznali a navázali s ní spolupráci, která úspěšně trvá už několik let,“ uzavřela Zuzana Vašutová.

Výsledky soutěže O nejlepší valašský sýr 2017

1. místo - Biofarma Horut, Rožnov pod Radhoštěm, nízkotučný horský kravský sýr
2. místo - Anna Vašutová, Velké Karlovice, uzený kravský sýr
3. místo - Barbora Kováříková, Velké Karlovice
4. místo - Lenka Válková, Velké Karlovice, čerstvý kozí sýr
5. místo - Farma Zerlina, Hážovice, kozí zrající sýr
6. místo - Marie Sibalová, Velké Karlovice, kozí čerstvý sýr

Hlasování veřejnosti 

Biofarma Horut z Rožnova pod Radhoštěm, sýr Greyer

Autor: Redakce

11.7.2017 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

První dva svatebčané využili v minulých dnech sedačku, která byla nedávno instalována na schodišti hlavní budovy kroměřížské radnice na Velkém náměstí. Pro svatby možná poněkud netradiční zařízení má usnadnit život méně pohyblivým návštěvníkům slavnostní

Schodišťová sedačka na radnici funguje, „svezl“ se na ní první pár svatebčanů

Zámek v Holešově.

Zámek v Holešově hostí v sobotu hudební festival

Zloděj jezdil na Kroměřížsko krást kola z Prostějova

Krádeže hned několika kol na Kroměřížsku má podle policie na svědomí osmapadesátiletý muž z Prostějova. Začátkem září měl jeden bicykl ukrást u Domu kultury v Kroměříži, nepomohlo ani to, že jej majitelka měla zamčený.

AUTOMIX.CZ

Filtry pevných částic pro nafťáky zlevňují. Alespoň u některých značek

Filtr pevných částic je jedním z největších strašáků u moderních dieselových ojetin. Mnoho řidičů má pocit, že když se jedná „pouze o věc ekologie“ mohou filtr bez obav vyndat, nicméně faktem je, že jeho přítomnost v autě má dost velké opodstatnění. Je tedy velmi dobrou zprávou, že se cena nových filtrů vyvíjí příznivým trendem.

Nejlepší marmeláda? V kurzu je exotika, vyhrát může každý

Soutěž O nejchutnější marmeládu bystřického regionu už počtvrté vyhlásilo středisko volného času Včelín z Bystřice pod Hostýnem. Momentálně mají už šest soutěžních vzorků a další jim mohou zájemci nosit až do středy 27.října. Vítěze vyberou sami návštěvníci Farmářského a řemeslného jarmarku, který se koná první říjnovou sobotu.

Zdravotnictví čeká velký třesk. Síť nemocnic prořídne

Nic podobného se prozatím žádnému z českých ministrů nepodařilo, přestože si to všichni přáli: koncentrovat lékařskou péči do velkých nemocnic. Zrušit část malých špitálů nebo je změnit na léčebny dlouhodobě nemocných je totiž politická sebevražda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení