Téměř o tři procenta klesla od dubna nezaměstnanost v Rusavě. „Sezonní zaměstnanost na to určitě měla vliv. Obec každoročně zaměstnává dva lidi na veřejné práce. Mívali jsme i čtyři, což není takový rozdíl, vliv je ale neopomenutelný,“ míní tamní starosta Bohumil Škarpich. V žebříčku nezaměstnanosti na tom však mohla být obec ještě lépe. „Dávali jsme si na úřad práce požadavek na pět zaměstnanců, ale jen dva splňovali daná kritéria. Někteří navíc o pracovní poměr ani nemají zájem,“ krčí rameny starosta.

V Dřínově klesl počet nezaměstnaných za posledního čtvrt roku o dvě procenta. „U nás platí, že největším zaměstnavatelem je obec Dřínov. Za poslední posun mohou jednoznačně právě sezonní práce. Na jaře jsme koupili objekt bývalé hospody, kterou začala obec provozovat. Nové pracovní místo jsme tedy vytvořili i tam,“ zmínil se starosta obce Miroslav Štěpánek. V rámci zaměstnanosti se tam zaměřují pouze na místní obyvatele.

Úřad práce v Kroměříži. Ilustrační foto
Podvody s dávkami? Úřady práce přitvrzují...

„Sezonní pracovní místa nabízíme každý rok. Letos jsme nabídli celkem čtyři,“ dodal starosta.

Podstatné zlepšení zaznamenaly i Kunkovice, které se dlouhodobě drží na první příčce, co se nezaměstnanosti na Kroměřížsku týče. Od dubna si polepšily asi o pět procent, sezonní zaměstnanost se jich ale netýká.

„Podle mě to je pokles nezaměstnanosti spjatý spíše s republikovým trendem. Nemyslím si, že by nezaměstnanost klesla přímo kvůli sezonním pracím. U nás v obci není nikdo, kdo by obyvatele aktuálně zaměstnával. Je to dáno spíše současnou situací v regionu,“ vyjádřil se starosta Kunkovic Roman Novotný.

Ilustrační foto.
Město o prázdninách zaměstná až sto dvacet mladých brigádníků

Sezonní práce nefungují ani ve Chvalnově-Lískách, kde naopak nezaměstnaných od dubna přibylo asio dvě a půl procenta. „Zaměstnáváme pět lidí z úřadu práce, ale na celý rok. Žádný další zaměstnavatel, který by nabízel sezonní pracovní příležitosti, tady není,“ sdělil Deníku tamní starosta Zdeněk Lehkoživ.

Dá se však očekávat, že se v září situace zase obrátí, také kvůli návalu absolventů na úřad práce. Sezonní místa pak často zůstávají právě pro studenty, nebo jen jako přivýdělek. „Jako student jsem pracoval každé léto pod obcí. Teď mám stálé zaměstnání, ale na přelomu jara a léta jsem si jezdil od strojů přivydělat a vlastně i odpočinout prací na farmě,“ podělil se o zkušenost Marián Školoud z Kroměříže.