„Na všechny jsou dnes kladeny velké nároky. Důležité je vydanou energii zpětně přijímat," říká ředitel 4**** superior wellness hotelu Augustiniánský dům.

Pracovní den Petra Boráka začíná ráno kvalitní snídaní. Ta totiž podle něj tvoří základ celého dne. „Dříve jsem miloval bílé pečivo. Bez rohlíků jsem si snídani nedokázal představit. Dnes startuji den teplou vodou s citronem, která očistí mé tělo, zeleným ječmenem, který mi dodá energii, a přidám k tomu třeba ovoce a oříšky," popisuje své první jídlo Petr Borák.

Stejně jako od rohlíků upustil také od tučných jídel, klobás a masa. „Pocházím z vesnice, takže jsem byl odmala zvyklý na tradiční zabíjačky. Dnes to mám postavené jinak. Masa do svého jídelníčku zařazuji minimum," přiznává.

V jeho hotelu jsou tak běžnou součástí snídaní chia pudinky, produkty z kozího sýra nebo pohanková kaše. „Chceme dát lidem na výběr, takže na snídani si mohou hosté vybrat klidně i šunku s naším domácím pečivem nebo párek. Snažíme se ale o to, aby i ty párky byly kvalitní," vysvětluje Petr Borák.

Wellness žití, kterého je příznivcem nejen v práci, ale také v osobním životě, podle něj však nespočívá pouze v konzumaci zdravých potravin. „Wellness žití vnímám jako propojení s přírodou. Pracovat by měl člověk na svém těle i duši," říká ředitel Augustiniánského domu v Luhačovicích, který se nachází na konci lázeňského centra, v takzvané Pražské čtvrti.

Po snídani si protáhne tělo cvičením nebo při běhání, dá si studenou sprchu a vyráží do práce. Přestože je v práci obklopen prostředím čtyřhvězdičkového superior hotelu, relaxovat tady příliš nedokáže.

„Beru to jako pracovní prostředí. Když jdu do wellness relaxovat, okamžitě si všimnu nedostatků a musím je ihned řešit. Odpočívat proto jezdím pryč," prozrazuje se smíchem.

Jako manažer hotelu nevyráží na tradiční dovolenou k moři a do luxusních apartmánů. „Rád vyjedu do přírody pod stan nebo na motorku. Od sedmnácti let jezdím rally, takže když mám příležitost, rád u toho vypnu. Každý by měl naslouchat svému tělu a naučit se relaxovat, jak je mu příjemné," uzavírá Petr Borák.