jednatelka Kateřina ZvonkováJe výhodné si pořídit byt jako investici?

Pořídit si nemovitost za účelem investice, většinou to bývá byt určený k pronájmu, je aktuálně zajímavá příležitost. Takový byt, říkejme mu investiční, přináší výnos hned dvakrát postupně se zhodnocuje a také nám přináší pravidelný měsíční příjem z pronájmu.

Do jakých bytů se vyplatí investovat?

Vybrat ten správný investiční byt je jednoduché. Stačí koupit byt za co nejlepší cenu, s nízkými měsíčními náklady, ideálně v osobním vlastnictví, vyhodnotit žádané lokality a důležitý je samozřejmě pěkný stav bytu tak, aby nám přitáhl zajímavou klientelu. Potom už stačí byt pronajmout co nejvýhodněji a solidnímu nájemníkovi. Samotná cena bytu nám do budoucna poroste.

Kolik by měl pronajímatel na pronájmu vydělávat?

Aby pořízení investičního bytu mělo smysl, měla by investice vynášet minimálně pět procent ročně. Ideálně ale sedm až deset procent.

Jaké byty doporučujete pro takovou investici?

To základní jsem uvedla v předchozí odpovědi. Co se týká velikosti bytu, nejlépe se pronajímají byty 2+kk a 2+1. U větších bytů je potřeba zvážit výši nákladů na provoz bytu, abychom na pronájmu vydělávali. Na druhou stranu, větší byt si většinou vybere rodina s dětmi a ta je dlouhodobějším nájemníkem.

Je vhodné si na pořízení takové investice vzít úvěr?

Na nákup nemovitosti je všeobecně dobrá doba na trhu jsou stále levné hypotéky a úrokové sazby se pohybují mezi 1,69 až 1,99 procenty dle konkrétní nabídky té které banky. Právě díky levným hypotékám si nemovitosti pořizují i klienti, kteří nemají dostatek vlastních finančních prostředků. Bližší informace by poskytla klientům naše finanční poradkyně.

Zmínila jste, že cena bytu poroste, jak je to s jejich růstem?

Ceny bytů v České republice vzrostly o necelých deset procent a je velký předpoklad, že i nadále porostou.

Jakou nemovitost z vaší nabídky byste momentálně klientům nabídla k investičním účelům?

Zajímavou nabídkou je například cihlový byt 2+1 ve vyhledávané přerovské lokalitě v ulici Purkyňova. Náklady spojené s užíváním bytu jsou i včetně inkasa přibližně tři tisíce korun. Byt by bylo možné po menších úpravách pronajmout mezi sedmi a půl tisíci až osmi tisíci korunami. Výnos z pronájmu by pokryl i případnou splátku úvěru. Více informací lidé najdou v nabídce na našich webových stránkách, případně nás mohou navštívit v Jiráskově ulici v Přerově.