Kdy se začalo s přípravou letošní Rohálovské padesátky?

První přípravy začaly loni v září natáčením videoupoutávky. Nachystat vše potřebné ale obnáší stovky menších i větších úkolů. Stačí jeden opomenout a závod je pokažený. Musíme zajistit povolení, obnovit značení trati, zajistit atraktivní dárek pro všechny jeho účastníky, nutné je být neustále v kontaktu s partnery závodu..

Kolik lidí se podílí na organizaci Rohálovské padesátky?

Vetšinu příprav zajišťuje pětice lidí. Kromě mě je to ještě Martin Gahura, Petr Gahura, Ladislav Raab a Simona Darebníková.

Jak to v Prusinovicích vypadá týden před startem závodu?

Naváží se spousta materiálu. Kromě toho také třeba 1000 banánů a pomerančů, 2500 tyčinek, 1000 energetických gelů, 30 sudů piva a 10 sudů kofoly. Stavíme cyklistickou vesničku, podium, stany, zábrany. V pátek odpoledne a večer a v sobotu do 11 hodin se vydávají startovní čísla a čipy.

Co jste připravili kromě samotného závodu?

Podniků horských kol je spousta. Ale jenom několik se jich snaží dělat zábavným, jak pro cyklisty, tak pro jejich doprovod a diváky. Naším hlavním záměrem v Prusinovicích je, aby se u nás všem líbilo. Proto v sobotu odpoledne i večer probíhal v prostorách startu a cíle doprovodný program. Vystoupil Karel Gott revital Morava, hudebník z Walesu Dale B. Williams a den zakončila taneční zábava se skupinou Skarlet. Konala se rovněž diskotéka.

Kolik bylo potřeba pořadatelů?

Okolo závodu se pohybovalo 120 dobrovolníků. Všichni pracovali s nadšením.
Kdo se známých bikerů v minulosti Rohálovku vyhrál? Dvakrát to byl Jan Jobánek a dvakrát zlínský Jiří Hradil.

Startoval u vás na Hané někdy někdo zajimavý ze zahraničních vyznavačů horských kol?

Měli jsme tu Kanaďana a Brita. Ti ovšem na lokální jezdce nestačili.

Co chystáte v Prusinovicích v budoucnu ještě vylepšit?

Každý rok se snažíme přijít s něčím originálním. Letos jsme přispěli na nákup dětského inkubátoru v nemocnici v Kroměříži tím, že za každého, kdo jel závod oblečený ve stylu Jamese Bonda, jsme do Kroměříže poslali 100 kč. Pro následující ročníky bychom rádi trasu vylepšili dalším zajimavým místem. Podobným, jako je třeba Vesanská rokle, nebo brody v Líšné a Holešově. Už nyní vymýšlíme upoutávku na 8. ročník v roce 2017.

Lubomír Hotař