„Hned po startu se podle svědků začal nad větrolamem stáčet doprava, až šel nakonec k zemi," uvedl dolněmčanský místostarosta Josef Tinka.

První na místě byla posádka záchranky. Hned po ní dorazili do lokality vzdálené několik stovek metrů za tamní vodárnou i místní dobrovolní hasiči.

„Zastavili jsme nedaleko havárie, vzali z auta hasičáky a spěchali k letadlu, abychom uhasili případné plameny. Letadlo s ulomeným křídlem a poškozeným trupem ale nehořelo a byli u něj záchranáři, tak jsme se vrátili zpátky," popsal situaci zasahující hasič František Šrámek.

K místu vyrazilo také několik dalších hasičských jednotek, i ty však byly odvolány.

„Podle lékaře utrpěl pilot zranění, jímž na místě podlehl," sdělil mluvčí Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje Pavel Řezníček.

Muž podle něj zemřel bezprostředně po dopadu.

„Příčiny pádu letadla jsou v šetření policie a letecké inspekce, nyní nejsou zatím známy," uvedl policejní mluvčí Vladislav Malcharczik. K vraku letadla dorazil také kriminalistický technik.

Byl to dobračisko, vlídný a ochotný

Jaroslav Kočí byl v Dolním Němčí známý jako člověk zručný, který si mnoho technických věcí dokázal zkonstruovat a vyrobit sám.

„Byl to dobračisko, vlídný a ochotný, komu mohl, tomu pomohl. O létání, konstrukci a výrobu letadel se zajímal už v 80. letech, kdy jsem s ním pracoval," pokyvuje hlavou Antonín Richtr.

Ten s Jaroslavem Kočím bydlel za mlada ve stejné ulici a později byli několik let spolupracovníci v zemědělském družstvu Javořina.

„V době, kdy byl zaměstnaný v družstvu, se stal autorem řady zlepšováků, především v oblasti produkce česneku. Štrůčkovač, to byl jeho vynález. Prsty ale měl ve spoustě zlepšení v technologiích a v mechanizaci. Málokdo ví, že se ve spolupráci s výzkumným ústavem zemědělským v Praze významně podílel na vývoji speciálního vyorávače česneku," vzpomíná na někdejšího kolegu Antonín Richtr.

A později se Jaroslav Kočí pustil i do sestavování malých letadel, s nimiž vzápětí okusil pohledy z ptačí perspektivy.

„Jedno si delší dobu chystal a spravoval. Občas jsem kolem toho stroje u jeho hangáru chodíval se psem na čekanou," říká Josef Tinka s tím, že jen o kus dál si dolněmčanský letecký nadšenec pečlivě udržoval pás startovací dráhy nedaleko vodárny.

A právě odsud se naposled odlepil ke své svobodě nad zemí v osudný pátek 23. září.

„ Když jsem se nedávno dozvěděl, že má sestavené i dvoumístné letadlo, tak jsem mu řekl, že mě jednou musí vzít s sebou proletět se nad rodnou vesnicí. Je mi líto, že se mi toto přání už nesplní," poznamenává na závěr starosta Dolního Němčí František Hajdůch.

Zhruba kilometr od pádu malého letadla u Dolního Němčí se na sklonku 70. let minulého století zřítila při svém cvičném letu stíhačka Mig, jejíž pilot se úspěšně katapultoval těsně poté, co stroj navedl mimo obydlenou oblast.

V tomto případě nebyl naštěstí nikdo zraněn, přestože ve stíhačce byla uložena ostrá munice do palubního kulometu.

Její část přitom za přítomnosti davu zvědavců vystřelovala v hořících troskách letadla, ležících na poli jen několik desítek metrů za domy.