Město letos získalo dotaci ve výši dva a půl milionu korun od ministerstva kultury, kterou společně s půl milionem z vlastní kasy přerozdělí na opravu hned několika kroměřížských památek.

Například na kostele svatého Mořice by se tak měly ještě letos zrestaurovat okenní vitráže a opravy se dočká i vstupní portál kroměřížské konzervatoře.
Pokračovat budou i práce na staré židovské radnici.

„Už dříve se tam dělaly povrchové úpravy, takže se v nich vlastně jen pokračuje. Letos by se měly restaurovat všechny kamenné prvky, které budovu zdobí,“ popsal letošní plány města architekt Jan Slanina.

Klíče od zámku předal arcibiskupu Janu Graubnerovi ředitel Územní památkové správy Jan Slezák. Vše proběhlo jen symbolicky a arcibiskup mu klíče obratem vrátil zpět. Na akci promluvili také zlínský hejtman Jiří Čunek, starosta Kroměříže Jaroslav Němec neb
Proces restitucí je u konce: klíče k zámku putovaly z ruky do ruky

Nejisté je naopak poskytnutí financí na opravu fasády jednoho z měšťanských domů na Velkém náměstí, který momentálně slouží jako penzion.

„Zatím to vypadá tak, že dotaci tento rok čerpat nebudeme. Máme jen měsíc a půl na dopracování projektu a není v

Právě na opravu zmíněného penzionu má přitom putovat nejvyšší částka: asi čtyři sta tisíc korun od státu a dalších sto tisíc z městské kasy, celkové náklady by představovaly ještě jednou tolik.

Na novou fasádu dostane část peněz nejspíš i jeden z domů na Riegerově náměstí, poslední památkou, na jejíž rekonstrukci peníze poputují, je pak už zmíněná Lennonova ulička.

„Ve výsledku by mohla vypadat úplně jinak, rádi bychom ji totiž přiblížili mladším generacím,“ plánuje kroměřížský starosta Jaroslav Němec.

Ilustrační foto.
Dluhy obcí? Problém často vzniká i z dotací

Jelikož oblíbený průchod mezi ulicí Ztracená a Velkým náměstím není ve vlastnictví města, ale patří k okolním domům, k rekonstrukci byl potřeba souhlas majitelů. Ne všichni byli hned pro, minimálně jeden však se spoluúčastí neváhal.

„Jsem kroměřížský patriot a vydělané peníze tam investuji už delší dobu. Takže i v případě uličky mám zájem na tom, aby byla opravená. Navíc to tam přece jen má nějaké genius loci, i když ji Kroměřížané vnímají různě,“ říká majitel přilehlé kavárny Michal Vondruška.

Kromě zajímavější podoby by podle něj ulička mohla získat i nové zaměření.

„Setkal jsem se s pár lidmi, kteří mají na opravu stejný názor jako já. Plánovali jsme, že bychom tam klidně mohli dělat nějaká setkání umělců, prostě vnést tam víc kultury,“ uzavřel Michal Vondruška.

Večerní procházka po pamětihodnostech Holešova a doprovodný program
Romantika při svíčkách. Sezonu v Holešově zahájila noční prohlídka

KRISTÝNA KLUSÁKOVÁ