Právě slovenská Nitra je třeba pro Kroměříž vůbec nejstarším partnerským městem, úzce spolupracují už téměř pětačtyřicet let.
Sedmého dubna proto začne od 13 hodin ve foyer radnice výstava děl slovenského fotografa Juraje Vohnouta, návštěvníci uvidí deset let jeho práce.

„Fotografie vznikaly technicky velmi náročným a unikátním způsobem v přirozeném světle noční historické vsi Vlkolínec, která je částí Ružomberoku a je zapsaná na seznamu UNESCO,“ přiblížila Šárka Kučerová z radničního odboru kultury.

Hned hodinu po zahájení výstavy se představí v Domě kultury také Nitra: jako první bude k vidění práce tamních výtvarníků ze skupiny PLAY – art, kteří už několik let spolupracují se Spolkem přátel výtvarného umění Kroměřížska.

Čtěte také: Podvody s dávkami? Úřady práce přitvrzují…

Po vernisáži pak bude pro návštěvníky připravena prezentace Nitry a její turistické nabídky. Průvodci v kostýmech představí atraktivní zákoutí města, a koho výklad zaujme, bude moci využít speciální pobytové nabídky přímo pro Kroměřížany.

Další bod pak přijde na řadu 22. dubna v rámci Hanáckých dní. Program zaměřený na regionální folkor doplní právě hosté ze Slovenska, mezi nimi třeba Folklorní soubor Likava z Ružomberoku a také pěvecká skupina Vranky z Nitry.

Měsíc trvající seznámení s partnerskými městy pak ukončí v úterý 28. dubna Studentský majáles, na kterém vystoupí také nitranská kapela Neverback.
Jarem však podle pořadatelů nic nekončí. „Už teď můžeme prozradit, že 10. června přivítáme na Vybarveném běhu bubenickou show Tambores z Nitry,“ potvrdila Šárka Kučerová.

Čtěte také: Po oslavě skákal muž po autech, pak nadýchal přes dvě promile