Bohatý program v africkém stylu byl ale pro návštěvníky připraven už od rána na Velkém náměstí. Tady se během dopoledne představilo několik tanečních skupin z Kroměřížska a africká hudební kapela Aneboafro. Jarmark na Velkém náměstí nabídl kromě afrických šperků, vyřezávaných dřevěných sošek a pestrobarevných látek také několik exotických specialit. Akce se následně přesunula do Květné zahrady. Tady program zahájila kapela Aneboafro, která pro návštěvníky připravila také bubenický a taneční workshop. Šaty a oděvy šité z tradičních tanzánských látek a brokátu předvedly dámy během módní přehlídky. V osmnáct hodin pak byla slavnostně zahájena výstava originálních kamenných soch ze Zimbabwe.

„Jsou to sochy, které vznikly na jihu Afriky v jedinečné sochařské komunitě v Tengenenge v Zimbabwe," upřesnila organizátorka výstavy Hana Homolková.Sochy budou v Květné zahradě k vidění až do konce července. Zájemci si také mohou jedinečné originály zakoupit. „Sochaři jsou etnicky i nábožensky různorodou skupinou, svými sochami zhmotňují svět, své pocity, obavy, rodinu, přírodu nebo třeba zvířata," uvedla.

Na akci se podílela také společnost Kola pro Afriku, která zde představila svůj projekt a fotografie mapující první předávku kol gambijským dětem. Darovat kolo potřebným a podpořit projekt nákupem trička přišlo během dne na desítky lidí.

„Lidé nám darovali dalších třináct kol i náhradní duše. O trička byl velký zájem, celkem jsme jich prodali asi šedesát. Jsme mile překvapeni," netajil se ředitel společnosti Kola pro Afriku Roman Posolda.