Poprvé se letos k projektu našich novin přidala třeba Ludmila Kopřivová z Přílep, kde se ve středu večer zpívaly společné koledy na návsi před zvonicí. „Sešlo se kolem sedmdesáti dospělých a přes dvacet dětí. Je to úžasné číslo na to, že u nás akce neměla doposud žádnou tradici," pochvaluje si organizátorka.

V Přílepích si na pomoc přizvali tři trubače, kteří ještě před samotným propuknutím zahráli několik jiných koled a jakmile uhodila osmnáctá hodina, šlo se na věc.

„Jednu z koled jsem nechala zpívat samotné děti, kteří nadšeně notovaly Pásli ovce Valaši. Rozdali jsme i nějaká hrkátka a cingrlátka, aby s nimi mohly do rytmu hrát. Sem tam svítila i nějaká svíčka a prskavka," vylíčila Ludmila Kopřivová.

Na závěr pak všem příchozím rozdala perníkové kometky, které sama napekla.

„Mám radost, že se to lidem líbilo a že se nadšeně ke zpěvu přidali. Doufám, že ten zdárný začátek bude mít příští rok ještě lepší pokračování, to bychom chtěli akci vylepšit ještě například svařákem," dodala.

V Holešově odhadla letošní účast ředitelka TyMy centra a zároveň organizátorka setkání Jarmila Vaclachová podle téměř zaplněného náměstí Eduarda Beneše na tři sta padesát návštěvníků.

„Podařilo se to, i když bylo opravdu mrazivo. Na kytaru nám hrála Laďka Dvořáková z divadla Hvizd, které nakonec málem upadly prsty," zavtipkovala pořadatelka.

Na pomoc přišlo také pět děvčat z holešovského sboru Moravské děti: rozdaly si zpěvníčky a čekaly až na hodinách na věži odbije osmnáct hodin, aby se mohly pustit do zpěvu.

„Atmosféra bylo opravdu kouzelná, díky stánkům bylo náměstí provoněné různými dobrotami. Přidali jsme nakonec i další koledy a už teď se zase těšíme na příští rok," dodala Jarmila Vaclachová.

Obřím nárůstem lidí byla potěšena organizátorka v Hulíně Jarmila Zakravačová: účast odhadla asi na dvě stě padesát lidí, kteří se tam sešli u vánočního stromku.

„Minulý rok nás bylo jenom něco kolem dvaceti, určitě to bylo letošní zvýšenou medializací akce," míní pořadatelka.

Lidé si přinesli zpěvníky, které byly otištěny v našich novinách, několik jich sama připravila i organizátorka: návštěvníkům také rozdala prskavky, které navodily pěknou atmosféru. Příchozí byli podle ní z akce velmi potěšení a pozitivně naladěni.

„Přišly všechny věkové kategorie od nejmenších až po seniory. Doufáme, že z toho u nás bude pěkná tradice. Do příště bychom chtěli akci udělat za doprovodu živé hulínské kapely a také se svařákem a punčem. Po loňské zkušenosti, kdy lidí opravdu mnoho nepřišlo, jsem se ještě neodvážila letos něco takového chystat," přiznává.

Pozdravit přišel zpěváky i tamní starosta Roman Hoza nebo také předsedkyně Svazu tělesně postižených v Hulíně Pavla Poláková, která se také v loňském roce na organizaci podílela.

„Sledovala jsem účast v jiných městech, třeba i větších než je Hulín, a u nás bylo víc lidí, proto jsem na naše město hrdá," dodala Jarmila Zakravačová.

Také v Bařicích – Velkých Těšanech si přišly zazpívat všechny věkové skupiny. „Poprvé jsme akci udělali v obou místních částech, kde jsme pro návštěvníky připravili následně také posezení ve společenských místnostech," řekla starostka Věra Halamová.

Společně si tak dali kávu nebo čaj a popovídali si. „Například v Bařicích přišlo asi pětatřicet lidí a zpívali jsme pak i uvnitř, kde jsme měli připravené klávesy. Ve Velkých Těšanech se sešlo kolem pětadvaceti účastníků, pro ně organizátorka zase připravila perníčky," popsala starostka obou obecních částí.

Určitě se prý zase zapojí i příští rok. „Překvapilo mě, že se na Kroměřížsku nepřihlásilo ještě více míst, ale nevadí, my jsme se připojili dvojmo," uzavřela s úsměvem Věra Halamová.