Zajímal ho mač Razgradu, který doma hostil Basilej. Ještě před dvěma lety stál Radek Petr právě v brance bulharského mistra.

„Fandil jsem jim. Ještě tam řadu kluků znám. Ale to už je minulost. Dnes bych neměl šanci, mají tam reprezentační gólmany," chápe situaci někdejší eso reprezentační dvacítky.

Co dělá teď? Maká, dře a doufá, že se vrátí mezi profíky. Zatím má smůlu.

Po nepovedeném angažmá v brněnské Zbrojovce se 27letý brankář na jaře dohodl s třetiligovou Kroměříží. Po sezoně se pak vydal hledat zahraniční angažmá. Neuspěl.

Opět nosí triko Hanácké Slavie. V polovině října odchytal MSFL první zápas. „Má vize je taková, že v zimě se o nějaké angažmá mimo republiku pokusím zase. Nesmím to vzdát," vykládá gólman, který před sedmi lety pomohl reprezentační dvacítce na MS ke stříbrné medaili.

Od té doby toho prošel hodně. A schytal několik facek. „Má kariéra není taková, jakou jsem si představoval. Možná mi chyběl jen kousek štěstí," zamýšlí se Petr.

Prošel Parmou, belgickým Eupenem, se kterým postoupil do nejvyšší soutěže, zmíněným Razgradem nebo brněnskou Zbrojovkou.

Slušná vizitka, přesto je dnes jeho kariéra téměř v troskách. „Hlavně mě mrzí, že jsem v Brně odchytal tak málo zápasů. I kvůli tomu jsem možná v létě nic nenašel," tuší Petr.

A že se snažil. „Obvolal jsem řadu známých, kamarádů. I nějaké lidi v zahraničí, ale bez úspěchu. Ani jsem se nedostal na testy," vysvětluje.

Je rozladěný, ale zklamání, které si prožil před lety v Belgii, se asi už nic nevyrovná. Po vydařené misi v Eupenu, kterému pomohl k postupu do nejvyšší soutěže, mu na stole přistála skvělá nabídka.

S dvouletým kontraktem přispěchal jiný klub z pivního království – Leuven. „Už jsem se chystal k podpisu, když mi vedení řeklo, že to nakonec nepůjde. Že berou na hostování gólmana s Anderlechtu, se kterým chtějí udržet dobré vztahy," vrací se k jednomu z nejhorších okamžiků kariéry.

V únoru oslaví osmadvacet let. A začíná přemýšlet nad tím, že jeho profesionální fotbalový život se možná blíží konci. „Snad něco najdu. Pokud ne, budu pokračovat v Kroměříži a začnu si hledat práci nebo budu trénovat," má jasno Petr.

Radek Petr

Narozen: 24. 2. 1987.

Post: brankář.

Současný klub: Hanácká Slavia Kroměříž.

Bývalé působiště: Krnov, Slezský FC Opava, FC Baník Ostrava, FK Mutěnice, AC Parma, Aurora Pro Patria, KAS Eupen, Ludogorec Razgrad, FC Zbrojovka Brno.

Reprezentace: ČR U17, ČR U18, ČR U19, ČR U20.

Úspěchy: stříbrná medaile na MS U20 (2007), postup s Eupenem do Jupiler League.

MARTIN VRBAS