„Poslední sezona byla fantastická, ale také jsme se dopouštěli spousty chyb. Když se z nich poučíme, budeme ještě silnější a od úvodu se budeme prát o první místo. Chceme hrát o přímý postup do druhé ligy, nikoliv čekat na to, zda cesta výše bude možná i z další pozice," prohlásil trenér Vlastimil Chytrý.

Této vizi odpovídá také pohyb v kádru, který už loni disponoval na třetiligové poměry značnou kvalitou. Nyní doznává dalšího posílení v ofenzivě. Na hostování přichází ze Slovácka útočníci Roman Haša, jenž má i prvoligové zkušenosti, a Michal Minář, který naposledy působil v Sigmě Olomouc. Stejnou formou sešívané doplní i střední záložník David Krška z Brna. K tomu by kouč Chytrý v týmu rád přivítal ještě útočníka Adama Ševčíka z Olomouce, který už v kabině v minulosti figuroval. Rozhodnout se má do konce týdne.

„Hráče přivádíme cíleně, vytipovali jsme si je už dříve. V minulé sezoně jsme neproměňovali šance, tak doufám, že tito fotbalisté zlepší naši produktivitu. Může to v soutěži rozhodovat," poznamenal 35letý stratég. „Považuji je za hotové fotbalisty. Měli by se prát o základ a být posilami," dodal Chytrý.

Plus je pro jeho ofenzivní mašinu také to, že klub je domluven na dalším pokračování s kanonýrem Martinem Neubertem, který neuspěl na zkoušce v Třinci, a olomouckým Filipem Žákem. Dále Hanácká Slavia zkouší opavského obránce Jakuba Swiecha a jedná o příchodu třineckého záložníka Tomáše Matouška, jehož prodala před čtyřmi lety. Aby dobrých zpráv pro fanoušky nebylo málo, tak branku bude i nadále hájit vicemistr světa do 20 let z roku 2007 Radek Petr. „Sedli jsme si spolu a vyjasnili si některé věci z jarní části. Radek má ke klubu vztah, ve městě bydlí a projevil zájem zůstat, což je pro nás pozitivní. Do budoucna by se chtěl dát i na trenérskou dráhu," sdělil spokojeně bývalý fotbalista Drnovic či Viktorie Otrokovice.

O místo v třetiligovém kádru pak budou usilovat i hráči, kteří se vrátili z hostování – Janoštík, Stratil, Horák, stejně tak talentovaní fotbalisté z úspěšné devatenáctky – Unger, Hradil, Hynčica, Zapletal a Michálek. Jediné příchody, které se Hanákům nepodařily zrealizovat, se týkají brankáře Martina Šustra a obránce Petra Rajnohy ze Zábřehu. „Nedomluvili jsme se s jejich klubem, ale ještě budeme jednat," nevzdává se dalších posil Chytrý.

Na druhou stranu z loňského mužstva už místo v kabině nemají Ondřej Cverna, Lukáš Kutra, Jan Beránek, který odjel pracovně do Ameriky, Lukáš Salachna, jenž se připravuje v druholigovém Třinci, ani David Čep. Zkušený obránce se na jaře potýkal se zdravotními potížemi a nyní zamířil do Rakouska. Vedle toho se Tomáš Strašák připojil k Olomouci B.

Trénink na novou sezonu zahájila Kroměříž v pondělí s 26 hráči. V příštím týdnu chce trenér Chytrý kádr zúžit na dvacet jmen. Mužstvo se bude připravovat v domácích podmínkách, kde má vše potřebné k dispozici. Odehraje čtyři přátelská utkání a první kolo Českého poháru v Blansku nebo v Líšni. Cílem na letní období je zapracovat na nedostatcích z minulé sezony.

„Ztráceli jsme body s níže postavenými mužstvy a také v domácím prostředí. Proto jsme si nyní vybrali soupeře z divize a juniorských lig, abychom pokaždé byli favority a naučili se tato utkání zvládat, a k tomu jsme zápasy situovali na domácí stadion," upřesnil kroměřížský lodivod.

Hanácký klub prožívá po všech stránkách příznivé období a má postaráno i o další perspektivu. „Během celé jarní části jsme jednali s městem o podpoře mládeže a chodu klubu. Vede to ke zdárnému konci, což je pro nás strašně důležité, jedná se o pomoc při stabilizaci. Postupem do druhé ligy se nesvazujeme, ale uděláme pro něj vše. Pokud navážeme na loňské výkony a budeme první, tak jsme schopní postoupit," prozradil Vlastimil Chytrý.