S koncem záložních prvoligových týmů Zlína a Slovácka v MSFL, které musí nově povinně postavit do juniorské ligy své zástupce, totiž dojde k nevídanému přesunu klubů napříč soutěžemi od MSFL až po nejnižší třídy. „Neposledním faktorem ale budou i finance a chuť pro změnu,“ přidává šéf Sportovně-technické komise Zlínského krajského fotbalového svazu Stanislav Travenec.

Po třech letech tak vedení KFS opět čekají nemalé problémy se složením soutěží. V posledních pěti letech totiž kluby už tolik neprahnou po postupech, jako tomu bylo v minulosti. „Očekávám velmi hodně práce. Stále v živé paměti mám sezonu 2013/14, kdy například do krajského přeboru postoupil z I. A třídy až osmý Baťov. Tento nestandardní krok jsme pak museli vysvětlovat až u revizní komise FAČR,“ vzpomíná s trpkým úsměvem Travenec.

Jestliže tehdy na podobný „nezájem“ ještě legislativa nebyla až tolik připravena, nyní tomu je zcela jinak. „Administrativní postup je zcela jasný. V první fázi proběhnou postupy a sestupy podle standardního klíče, kdy nejlepší jde nahoru a nejhorší dolů. Až poté, co se úspěšné týmy do svých soutěží nepřihlásí, odmítnou postoupit, následuje postupná procedura nabídek týmům podle pořadí až po čtvrté místo. Pokud i tyto odmítnou, nabídka k setrvání směřuje k oficiálně sestoupivším týmům. A pokud ani zde neuspějeme, dostávají nabídku postoupit dál kluby dle pořadí od 5. místa,“ v kostce objasnil postup šéf STK.

Ilustrační foto.
Postupy a sestupy na Moravě? Detektivka se vším všudy

V současné situaci, kdy se podle všeho do moravskoslezských soutěží již nepřihlásí rezervní týmy Zlína a Slovácko, to pro krajský přebor znamená, že vedle vítěze krajského přeboru Luhačovic dostanou nabídku k postupu do divize další dva celky do 4. místa. Tedy aktuálně druhé Strání, třetí Vsetín a ani s minimální ztrátou čtvrté Morkovice nejsou bez šancí. „Očekávám na těchto příčkách velký boj, protože se jedná o ambiciózní kluby,“ poznamenal Travenec.

V případě sestupu z krajského přeboru je situace před víkendem otevřená. „Poněvadž už jistotu sestupu z divize mají Velké Karlovice, sestupovat z kraje budou dva týmy. Pokud se záchrana v divizi nepovede Holešovu, padat do I. A třídy budou celkem tři celky,“ spočítal šéf zlínské STK.

Stejně tak je téměř jisté, že z I. A a I. B třídy budou oproti standardu postupovat nejen vítězové, ale rovněž minimálně další dva nejúspěšnější celky na druhých místech. „V tuto chvíli bych se do podrobnějších rozborů nepouštěl. Jisté je to, že se z postupu do vyšších soutěží bude radovat více týmů, než je obvyklé, což platí i u okresních soutěží,“ dodal s úsměvem Stanislav Travenec.

Fotbalový stadion Miroslava Valenty v Uherském Hradišti. Ilustrační foto.
Superpohár s Fastavem hostí Hradiště. Vstupenky budou za 100 a 150 korun



Postupy a sestupy v soutěžích KFS

Aktuální náčrt případu, kdy Zlín a Slovácko B týmy odhlásí a Holešov se v divizi zachrání.
Krajský přebor: postupují vítězné Luhačovice, ale i Strání a Vsetín, sestupuje Kelč a Fryšták
I. A třída: postupují vítězové skupin Juřinka a Hluk, ale i Podlesí a Osvětimany, sestupují Sehradice, Malenovice a Nivnice
I. B třída: postupují vítězové skupin Kateřinice, Nevšová, Buchlovice, ale i V. Otrokovice B a Staré Město, sestupují Lhota u Vs., Lukov, Ostr. N. V. a Prakšice