Při pohledu na tabulku je Roštění po sestupu z I. B třídy sedmé, nečekal se ani výsledkový propad štiky uplynulého ročníku Mrlínku, jemuž nevyšel úvod podzimu. Co se záchrany týče, nejvíce práce bude mít na jaře bezpochyby Počenicích, jejichž manko na dně tabulky je již nyní šestibodové.

1. ZDOUNKY

„Podzim pro nás dopadl nad očekávání velmi dobře. Věřil jsem našemu týmu, že bude atakovat přední místa, ale že povedeme tabulku s pětibodovým náskokem a k tomu výborným vzájemným utkáním se soupeři z čela, tomu snad věřil málokdo. Oproti zvyklostem z minulých ročníků jsme měli skvělý rozjezd, dařilo se ve hře i v produktivitě a stálo při nás i štěstí. Většinu utkání jsme bývali lepším týmem, s výjimkou zápasu se Slavkovem p. H. Několik dalších bylo vyrovnaných, ale dokázali jsme být produktivnější než soupeř. Od zápasu v Roštění se však postupně začala vytrácet naše lehkost a kombinační hra, ale i pře tento fakt, jsme stále bodovali. Je těžké si udržet skvělou výkonnost, která začala již na začátku jara, po tak dlouhou dobu. Máme vyzrálý tým, vedený kapitánem Rokosem a pravidelně doplňovaný mladými hráči, který podzim zvládl. Až na malou výjimku se nám na podzim vyhýbala zranění. Náhradníci dokázali, že jsou platnými v týmu. V klubu vládne pohoda. Diváci jsou spokojení a vedení taky. Samozřejmě se mluví o možném postupu, který je naším dlouhodobým cílem. Ale kol a bodů je hodně a ten míč bude kulatý pro všechny stejně i na jaře. Musíme se na závěr soutěže co nejlépe připravit," burcuje směrem do svých řad předseda Zdounek Zdeněk Čevela.

2. SLAVKOV P. H.

„Mužstvo jsem převzal po sezoně. V letní přípravě kluci makali a výsledky se dostavili v pohárových zápasech. Postoupili jsme v krajském poháru do osmifinále. Postup do semifinále okresního poháru přes Záahlinice nás stál dva hráče na celou sezonu. V okresním přeboru máme nejvíc vstřelených a nejmíň obdržených branek. Může nás mrzet hlavně utkání se Zdounkami, které jsme si sami prohráli během dvou minut, i když jsme byli jasně lepší. Nejlepší dojem na mě zanechali mužstva Lubne a hlavně Těšnovic. Doufáme, že se nám do zimní přípravy uzdraví co nejvíc hráčů. Díky mužstvu za výkony na hřišti a trpělivost se mnou při tvrdé práci. Bohužel pro ně jsem maximalista. Dále díky fanouškům, výboru a obci za podporu," vzkázal trenér Slavkova Josef Janečka.

3. TĚŠNOVICE

„Podzimní část pro mne dopadla ne úplně optimálně. Co se týče herního projevu, jsem hodně spokojený. Žádný ze soupeřů nás nedokázal přehrát, nebo dostat pod výraznější tlak. Zápasy jsme měli většinu času pod kontrolou. Vadí mně tři podzimní porážky, ale i v těchto zápasech byla naše hra dobrá a kvalitní. Se Zdounkami čaroval Rampas v bráně, Slavkovu p. H. vyšel druhý poločas excelentně, o zápase s Holešovem B už toho bylo v novinách dost. V zimní přestávce musí tým zapracovat hlavně na finální fázi a zakončení. Na každý vstřelený gól, jsme spotřebovali hodně šancí. Tým jako takový by se měl citlivě doplnit, není třeba žádných velkých obměn. Benjamínci, střední generace i staří zkušení pardálové fungovali skvěle jako tým. Skvěle se jeví mladý Zavadil v bráně, výborně zahrál a skvělou produktivitu měl Pluhař. Ten borec to jsou plíce Těšnovic. V obraně dominoval a skvěle dirigoval Potočný. A tak bych mohl pokračovat dál. Já osobně po podzimní části u týmu ze zdravotních důvodů končím," překvapil trenér bronzového celku po podzimu Michal Hradil. „Chci celému klubu a hlavně pánům Macejovi a Židlíkovi poděkovat za skvělou spolupráci a spoustu krásných sportovních i životních zážitků."

4. SKAŠTICE B

„Podzimní část se nám docela povedla. Chytili jsme začátek soutěže, když jsme první tři zápasy naplno bodovali. Pak následovalo trochu slabší období, ale opět se nám podařilo vrátit zpět na bodovou vlnu. Se ziskem 25 bodů přezimujeme na průběžné 4. příčce, což považuji za pěkné ohodnocení naší práce. Pevně věřím, že na tyto výkony dokážeme navázat i na jaře. V naší hře už klasicky převažovala ofenzivní složka nad tou defenzivní. Ale třeba zápas se Slavkovem p. H. mně ukázal, že naše mužstvo dokáže hrát i velmi zodpovědně v defenzivě. Na zodpovědnosti a koncentraci v obranné činnosti ještě můžeme zapracovat. Všichni hráči si zaslouží pochvalu za svůj přístup i slušné výkony. Taktéž to platí i pro mé kolegy z realizačního týmu. Přes zimní pauzu si všichni odpočineme a doufám, že i v dalším roce budeme všichni pokračovat ve společné spolupráci, na kterou se já osobně už velmi těším," netají se kouč Lukáš Motal.

5. LOUKOV

„Po nepovedeném minulém ročníku nás spousta lidí odepisovala a předem stavěla do pozice jasného sestupujícího. Do nového ročníku soutěže jsme vstoupili s posíleným kádrem o dva hráče a hlavně pod vedením nového trenéra Marka Šípa. Tomu se podařilo zvednout psychiku hráčů o sto procenta to je ten pravý důvod našeho herního i výsledkového zlepšení. Do sezony jsme vstoupili prohrou v Počenicích, poté se ale herně začalo dařit a stoupali jsme tabulkou nahoru. Zhruba do poloviny podzimní části sezóny jsme se scházeli na tréninku i zápasech v hojném počtu, vytvářeli zdravou konkurenci a nový trenér měl tak spoustu možností jak poskládat kádr. Bohužel ale přišla spousta zranění a naše marodka čítá v současné době pět hráčů, kteří jsou jinak členy základní jedenáctky. Nezbývá než doufat a popřát všem zraněným brzké uzdravení a návrat na fotbalový trávník. V jarní části chceme minimálně zopakovat výkony z podzimu a bavit sebe i fanoušky fotbalem," přeje si za celý tým Hynek Kundera, fotbalista Loukova.

6. LUBNÁ

„Vzhledem k posílení kádru jsme měli určitě větší očekávání než je současné 6. místo. Mrzí hlavně některé domácí zápasy, kdy jsme poztráceli hodně bodů v posledních minutách. Výkony byly celkově dost nevyrovnané, takže asi umístění odpovídá tomu, co jsme předváděli. Ztráta na čelo je příliš velká, takže se zaměříme na to, abychom začali předvádět lepší fotbal a hlavně vyrovnanější výkony. V tabulce bychom se rádi posunuli do první čtyřky," plánuje za sebe i celý tým Lubné asistent trenéra Jiří Jirásek.

7. ROŠTĚNÍ

„Hodnocení podzimu lze z našeho pohledu jednoduše rozdělit na dvě samostatné fáze. Úvod jsme nezachytili. Prohráli jsme ve Skašticích a vzápětí hned doma se Slavkovem p. H. První tříbodové vítězství přišlo až v 5. kole doma proti Chvalčovu. O týden později výhra v Holešově 4:2. Potom jsme doma uhráli dobré výsledky. Se Zdounkami vedoucím týmem okresního přeboru jsme remizovali 1:1. Třetí Těšnovice jsme porazili po penaltovém rozstřelu 4:3. Nakonec je z toho po podzimní části 7. místo s 20 body. Nejlepšími střelci jsou Gerát se třinácti a Zakopal s deseti brankami. Je jasné, že Roštění se svým zázemím, slavnou minulostí patří výše, než do okresní soutěže. Jenže chtění je jedna věc a realita bohužel jiná. I když nevypadá 7. místo po podzimu špatně, k optimismu je v klubu daleko. Roštění bohužel na špičku soutěže v současné době nemá. Tým pokračuje sice v omlazovacím procesu, ale mladí hráči zatím nenašli svým přístupem onen společný provaz, za který by měli se zbytkem kádru táhnout, aby bylo Roštění silným celkem, co bude prohánět favority. Občas kulhá životospráva, omluvenek na tréninky je ale hodně. Tým má určitě navíc, některé zápasy prohrál zbytečně. V zimní přestávce doplníme tým minimálně o tři hráče. Pokud zachytíme jarní start, můžeme atakovat i vyšší příčky," věří trenér Roštění Viktor Vinklárek.

8. MRLÍNEK

„Po úspěšné minulé sezoně jsme tu letošní začali velmi špatně. Po 3. kole jsme byli dokonce poslední. Odešel zkušený trenér Vinklárek a zranil se nám nejlepší střelec Dostál, jinak zůstal tým prakticky pohromadě. Zápasy jsme odehráli jako na houpačce. Určitě potěšily venkovní výhry ve Skašticích a v Břestě. I přes prohru jsme odehráli dobré utkání doma se Slavkovem p. H. Zklamáním je určitě ztráta bodů doma s Loukovem. Vedli jsme o tři branky a neudrželi náskok. Oba zápasy proti rezervě Holešova jsme odehráli tragicky. Letošní počet bodů neodpovídá naším představám. Střelecky se dařilo pouze Davidu Horákovi. Nejlepší výkony podával brankář Novák, který nás v některých zápasech velmi podržel (Skaštice, Střílky, Roštění). Musím poděkovat starším klukům, kteří již nehráli aktivně a přišli nám v naší nelehké situaci pomoc. Taky zaskakující dorostenecký brankář Vlasák podal ve svých zápasech dobrý výkon. Naopak přístup některých kluků vycházejících z dorostu je žalostný. Přes zimní přestávku zkusíme tým doplnit o nové hráče. Měli by se nám také vrátit kluci po dlouhodobých zraněních," je optimistou místopředseda klubu Martin Kaďůrek.

9. KOMÁRNO

„Pro takřka celý náš tým je tato sezona vůbec prvním vystoupení v okresním přeboru. Věděli jsme, že úroveň soutěže bude o něco výše, než tomu bylo ve III. třídě. Hráči si postup vybojovali a s tím jsme do toho taky šli, že si vyzkouší zahrát proti silnějším soupeřům a když to nepůjde herně, tak musí vytáhnout bojovnost a to se také ukázalo v průběhu podzimní části. Vstup do soutěže nám příliš nevyšel a po třech kolech jsme měli pouhý jeden bod. Ovšem potom jsme ukázali, že body budeme muset sbírat především doma. Myslím, že jsme až na zápasy ve Zdounkách a Mrlínku, kde jsme shodně dostali „šestku" neodehráli vůbec špatné zápasy. Soupeřům jsme zisk bodů maximálně znepříjemnili a nic jsme jim nedali zadarmo. Nejlepší zápasy jsme odehráli doma proti Roštění a Chvalčovu. Z venku si nejvíce cením dvou bodů z Lubné. Co musíme do jarní sezóny zlepšit, tak je koncentrace na začátky zápasů, proměňování šancí a přísun bodů ze soupeřových hřišť. Tabulka soutěže je velmi vyrovnaná. Obávám se, že letos nebude ani 30 bodů stačit na záchranu. My máme 17, takže ještě se musí pořádně máknout. V zimě se pokusíme rozšířit kádr o jednoho až dva hráče, kteří nám momentálně na důležitých postech chybí. Celkově musím hráče pochválit za bojovnost, snahu a přístup k tréninkům. Vřelé poděkování patří rovněž fanouškům, kteří hojně podporují hráče na domácích i venkovních zápasech. Tímto jim slibujeme, že i na jaře budeme chtít pokračovat v bojovných výkonech a hlavně sbírat důležité body," netají se přáním vedoucí mužstva Komárna Jaromír Gadas.

10. HOLEŠOV B

„Los soutěže nás hned na začátek poslal třikrát na hřiště soupeřů. První zápas jsme v Mrlínku zvládli skvělé a odvezli tři body. Ve druhém utkání ve Střílkách už to nebylo ono a nedokázali jsme na stejný výkon navázat. Další zápas ve Skašticích jsme byli lepší, ale nedávali jsme góly. Po tomto zápase to s námi šlo z kopce a výkony hráčů byli mizerné. Vyvrcholením krize bylo to, že jsme se nedokázali sejít na zápas a odjed do Komárna. Po neodehraném utkání jsme se s vedením dohodli, že pro zbytek soutěže posílíme vždy o dva hráče A týmu a navíc se k mužstvu vrátili kanonýr Hlobil a stoper Soldán, kteří byli velkým přínosem, morálka mladého týmu se zvedla a my za šest posledních kol získali 14 bodů což nás posunulo na lepší pozici pro jarní část soutěže. Jaro bychom chtěli odehrát v lepším středu tabulky a v klidu soutěž dohrát," má jasno trenér holešovské rezervy Tomáš Vybíral.

11. CHVALČOV

„S podzimem jsme mírně nespokojeni. K naší představě o klidném středu tabulky chybí tři body. Na druhou stranu máme o šest bodů víc než loni touto dobou. Začátek a konec byl úspěšný, v mezidobí jsme byli jako na houpačce. Výprasky od Slavkova p. H., Komárna či Těšnovic velmi bolely. Prohra doma s Loukovem ještě víc. Naopak slušný zápas s lídrem soutěže, Zdounkami, mohl při troše štěstí přinést i body. Přehráli jsme v pohodě Holešov B a Břest. Vzato úhlem pohledu posledních dvou zápasů je velká škoda, že podzim skončil. Zápasy s Mrlínkem a zejména se Střílkami byly asi to nejlepší, co jsme předvedli. Vzhledem k tomu, že jsem nestihl uzávěrku referátu zápasu se Střílkami, tímto dodatečně chválím hráče základní jedenáctky i střídající hráče (Vaculík přinesl klid a rozvahu, Škvaridlo dal dva góly) za skvělý výkon. Cíl na jarní část soutěže je jasný – udržet soutěž i pro příští sezónu. Kádr mužstva je stabilizovaný, zázemí taktéž. Zkusíme přes zimu posílit, ale nebude to nic masivního. Závěrem velký dík – hráčům, funkcionářům a obsluze bufetu za jejich činnost na hřišti a mimo něj, obci Chvalčov, fanouškům a sponzorům za jejich přízeň," vzkázal vedoucí mužstva Chvalčova Patrick Cassinelli.

12. STŘÍLKY

„Při pohledu na tabulku je zřejmé, že to se Stříleckým fotbalem nevypadá vůbec dobře. V úvodu sezóny jsme ze tří domácích zápasů vytěžili pouze tři body. V dalších zápasech jsme prohráli v Loukově 1:5 a poté doma s Těšnovicemi 2:5. Pak jsme konečně naplno bodovali v Počenicích 1:0. V následujícím kole jsme doma porazili Lubnou 3:1 a vypadalo to, že jsme z nejhoršího venku. V tomto období jsme i trénovali ve slušném počtu hráčů. Přišla ale nešťastná porážka 2:4 v Mrlínku a poté doma velmi zbytečná ztráta dvou bodů po výsledku 1:2 po penaltách s Komárnem. Následovala další zbytečná domácí prohra se Skašticemi, kdy jsme vedli 2:0 a prohráli 2:3. K dalšímu utkání jsme jeli do ambiciózního Slavkova p. H. a odvezli si debakl 2:7. Doma jsme pak porazili Břest 3:0. Poslední zápas podzimu jsme ztratili v Roštění 5:2. Bohužel se ještě na podzim předehrávalo první jarní kolo a my jsme opět inkasovali rukavici. Tentokrát ve Chvalčově 1:5. Máme velmi úzký kádr. Pokud nám ze sestavy vypadnou dva hráči, tak je problém. Jesli se nemýlím, tak je to nejhorší podzimní umístění našeho klubu od návratu do okresního přeboru. Situaci řešíme s vedením klubu. Věřím, že v zimní přestávce přijdou vhodné posily do mužstva a soutěž zachráníme. Zároveň jsem požádal vedení o uvolnění z funkce hlavního trenéra. Hráči potřebují nový impuls a já pevně věřím, že výměna trenéra bude ku prospěchu věci a v následující sezóně se bude stále kopat okresní přebor. Děkuji vedení klubu za podporu a vytváření podmínek pro první mužstvo. Myslím, že na tuto soutěž jsou nadstandardní. Ještě chci poděkovat fanouškům za přízeň, i když jsme jim tentokrát příliš radosti neudělali," krčí nespokojeně rameny trenér Pavel Mikulčík.

13. BŘEST

„Jako nováček jsme začali velmi dobře. První dvě kola jsme úspěšně odehráli na venkovních hřištích ve Slavkově p. H. a v Komárně. Oba tyto zápasy jsme po precizních výkonech vyhráli, a zdálo se, že by náš mladý tým mohl směle konkurovat nejlepším celkům naší skupiny. Ve třetím kole jsme ještě vydřeli bod v domácím zápase s Roštěním. Pak ale nastaly obrovské problémy se zdravotním stavem hráčů. Nebyl zápas, aby někdo neodstoupil. Bohužel v některých případech se jednalo o těžká zranění a hráči museli podstoupit operace. Úplně se nám rozpadla osa týmu a absence klíčových hráčů se citelně podepsala na neúspěšné podzimní části sezony. Prostor dostávali jiní, kteří čekali na svou příležitost. Nepodařilo se, ale najít stabilnější sestavu. Hráči z nejrůznějších důvodů, ať už to byl pokles formy, fyzické kondice nebo třeba jen nezkušeností těch mladších, mnohdy z řad dorostenců, často měnili posty a rotovali sestavou. A když se k tomu přidá nedostatečné nasazení, bojovnost a neschopnost dodržovat určenou koncepci hry a stanovenou taktiku, tak pak mužstvo není bohužel schopné konkurovat ostatním soupeřům. Celou situaci si musíme zanalyzovat a zvážit další kroky. Ještě bych rád poděkoval všem lidem, kteří se o naše mužstvo tak svědomitě starají. V bufetu jsou to Marie a Věra Smýkalovi a Josef Truhlář. Dále pak Marii Kolářové za úklid kabin, praní dresů a Adamu Roseckému za perfektně připravenou hrací plochu. Nesmím samozřejmě zapomenout ani na naše fanoušky, kteří v hojném počtu navštěvují naše zápasy a to i přesto, že se nám v posledních týdnech vůbec nedařilo," uvědomuje si vedoucí mužstva Břestu Lukáš Šoustek.

14. POČENICE

„Pohled na tabulku hovoří o tom, že spokojeni být rozhodně nemůžeme. Začali jsme dobře, bohužel výhra v prvním kole s Loukovem byla jediná za celý podzim. Po třech kolech jsme byli na historickém třetím místě, poté jsme se ale propadali tabulkou dolů. Sedm zápasů po sobě jsme nebodovali. Mrzí zejména prohry v posledních minutách s Lubnou a v Břestě. Ve Skašticích jsme ztratili vedení po sporném vyloučení. Nemyslím si, že naše výkony byly až tak tragické, vyjma domácí porážky 0:12 se Slavkovem p. H. Nebýt jí, byli bychom v počtu inkasovaných branek někde v polovině tabulky. Co nás ale trápí, je ofenzíva. Čtrnáct vstřelených branek ze 13 zápasů je žalostně málo. Víme, na čem máme přes zimu pracovat. V posledních kolech jsme zlepšili díky trenérské výpomoci mého nejmenovaného zkušeného kamaráda herní projev mužstva a věřím, že jsme v okresním přeboru ještě neřekli poslední slovo," slíbil předseda klubu Josef Hrušák.

1. Zdounky 14 12 1 0 1 42:16 38
2. Slavkov p. H. 14 10 1 1 2 56:15 33
3. Těšnovice 14 9 0 2 3 45:24 29
4. Skaštice B 14 8 0 1 5 33:27 25
5. Loukov 13 6 2 0 5 24:27 22
6. Lubná 14 5 2 2 5 35:27 21
7. Roštění 14 5 2 1 6 35:37 20
8. Mrlínek 14 6 0 1 7 28:26 19
9. Komárno 14 4 2 1 7 29:36 17
10. Holešov B 14 5 1 0 8 27:35 17
11. Chvalčov 14 5 1 0 8 25:38 17
12. Střílky 14 4 0 1 9 25:43 13
13. Břest 14 3 1 2 8 19:46 13
14. Počenice 13 1 1 2 9 14:40 7

DOMA

1. Zdounky 8 8 0 0 0 25:4 24
2. Těšnovice 7 6 0 0 1 27:8 18
3. Slavkov p. H. 7 4 1 1 1 24:11 15
4. Skaštice B 7 5 0 0 2 15:9 15
5. Lubná 7 3 2 1 1 22:12 14
6. Chvalčov 7 4 1 0 2 17:9 14
7. Mrlínek 7 4 0 1 2 20:14 13
8. Komárno 6 4 0 0 2 19:10 12
9. Holešov B. 6 4 0 0 2 16:14 12
10. Loukov 6 4 0 0 2 13:11 12
11. Roštění 7 3 1 1 2 20:19 12
12. Střílky 8 3 0 1 4 16:17 10
13. Břest 7 2 0 2 3 12:21 8
14. Počenice 7 1 1 1 4 8:24 6

VENKU

1. Slavkov p. H. 7 6 0 0 1 32:4 18
2. Zdounky 6 4 1 0 1 17:12 14
3. Těšnovice 7 3 0 2 2 18:16 11
4. Skaštice B 7 3 0 1 3 18:18 10
5. Loukov 7 2 2 0 3 11:16 10
6. Roštění 7 2 1 0 4 15:18 8
7. Lubná 7 2 0 1 4 13:15 7
8. Mrlínek 7 2 0 0 5 8:12 6
9. Holešov B. 8 1 1 0 6 11:21 5
10. Komárno 8 0 2 1 5 10:26 5
11. Břest 7 1 1 0 5 7:25 5
12. Střílky 6 1 0 0 5 9:26 3
13. Chvalčov 7 1 0 0 6 8:29 3
14. Počenice 6 0 0 1 5 6:16 1

ZPRAVODAJOVÉ DENÍKU