„Pevně věřím, že se sezona dohraje. Máme silné funkcionáře a kluby, kteří si i s tímto problémem poradí. Ale nechtěl bych tento problém zlehčovat,“ poznamenal v exkluzivním rozhovoru pro Deník šéf Zlínského krajského fotbalového svazu a OFS Zlín Pavel Brímus. „Problém je to velký a v tuto chvíli velmi nečekaný v době politických afér a tahanic,“ poznamenal zkušený fotbalový funkcionář.

Jak vnímáte problémy ve FAČR a vazbu na předsedu Peltu?
V případě předsedy Pelty nemám jiné informace, než jaké má široká veřejnost. Nicméně pokud na něho byla uvalena vazba, jedná se o velký problém.

Jak moc komplikuje rozhodnutí ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) pozastavit dotace do fotbalu?
Je to velký problém pro regionální fotbal, protože všechny kluby netrpělivě čekají jak na dotaci za členství FAČR, tak na státní dotace program IV. údržba a program VIII. činnost sportovních organizací. Myslím, že tento stav je nekorektní vůči nejnižším složkám ve fotbalu, protože ti žádné pochybení neudělali a ničím se neprovinili. Doufám, že tento nepochybně špatný krok z MŠMT bude v nejbližší době napraven. Jinak by to mohlo výrazně ohrozit jak chody klubů, tak i okresní a krajské fotbalové svazy, které rovněž od začátku roku nedostaly ani korunu z dotací.

Není ohrožen chod krajských a fotbalových svazů v regionu? Máte záložní variantu?
Chod svazů je samozřejmě ohrožen, protože se jedná o příspěvkové organizace národního fotbalového svazu a MŠMT. Tím chci říci, že záložní varianta v tomto směru se bude hledat velmi těžce. Samozřejmě nad náhradní variantou sedíme dnes a denně.

Peníze chybí tedy již nyní?
Situaci teď mapujeme a samozřejmě u každého svazuje je jiná. Je mi jasné, že budeme muset zajistit finanční pomoc některým okresním fotbalovým svazům.

Jak nahlížíte na blížící se valnou volební hromadu FAČR? Měl by se volit předseda?
Valná hromada dle platných stanov FAČR musí proběhnout, s jakým výsledkem, je ale otázka. Všichni delegáti by ale k této otázce měli přistoupit odpovědně a svědomitě. Do čela FAČR by měl zasednout člověk odborně zdatný, v minulosti neposkvrněný a transparentně laděný pro celou fotbalovou rodinu. Z mého pohledu se mi líbí a napadá takové jméno a taková osobnost, jako je Zdeněk Grygera, kterého navrhují i další ligové týmy.

Jak se vám líbí myšlenka Romana Berbra kandidovat na předsedu?
Tak toto si vůbec nedokážu představit.